Blog, Mindset

Laat je gedachten de vrije loop

Laat jij je gedachten wel eens gewoon gaan? Even geen afleiding en alle gedachten die er zijn door je hoofd laten gaan. Vaak willen we dit niet omdat we denken dat we er gestrest van raken, emoties bij op komen of het gevoel krijgen dat we dan dingen moeten (“dat nu ff niet, want ik ben moe en ik zit net”).

Toch is het verstandig om het af en toe wel te doen. Omdat het een deel verwerking is. Van wat je hebt meegemaakt, wat je hebt gehoord, een gesprek, een spannende serie, een nieuwsbericht, noem maar op.

Als je gelijk daarna jezelf gaat afleiden om er maar niet aan te denken (bewust of onbewust), heb je geen verwerkingstijd. En als er iets niet verwerkt wordt, kan het ook net weg. Dat blijft dus. Dat blijft ergens in je hoofd of lichaam zitten.

Bijvoorbeeld als je van je werk terug naar huis rijd, is dat een hele mooie tijd om je werkdag te verwerken. Ik betrapte mezelf erop, dat ik na mijn werk een podcast op zetten terwijl ik naar huis fietste. Zo had ik geen verwerking van mijn werkdag. Als ik dan thuis kwam, had ik mijn werk nog niet verwerkt en stond ik eigenlijk nog aan in mijn werkmodus. 

Ik kon het werk daardoor moeilijker achter mij laten en ging in gedachten of soms zelf werkend door als ik thuis was. Niet heel gunstig voor de ontspanning. Nu luister is niks meer op de terug weg en laat ik mijn gedachten lekker gaan.

En ja, dan komen ook boodschappen voorbij, dat ik nog ‘moet’ stofzuigen en terug mailen. Dat ik dat gesprek van 2 dagen geleden eigenlijk niet zo prettig vond.

Maar dat is oké. Ik laat het allemaal voorbij komen. Het enige waar ik voor waak, is dat ik niet mee ga in zorgen en stress. Dan kap ik mezelf af. Adem ik een paar keer rustig door en zeg ik tegen mezelf “Dankjewel voor de mededeling, ik laat het hier bij.” Moet er echt iets onthouden worden, spreek ik het in op mijn telefoon of schrijf ik het op.

Zo heb ik af en toe momenten om even mijn gedachten te vrije loop te laten. Schrijven werkt ook heel goed. Gewoon lekker alles van je afschrijven. Geen logische volgorde, netjes geschreven of goed verhaal. Gewoon van je af schrijven.

Laat jij je gedachtes wel eens de vrije loop? 

.

Dit vind je misschien ook leuk...