Blog, Mindset, Persoonlijke ontwikkeling

Hoeveel tijd geef jij het?

Ik ga eerlijk met je zijn. Grote kans dat jij verandering in iets wilt en daar ook echt mee aan de slag wil, gaat of bent. Toch is het volgende verhaal een mooi besef moment om voor jezelf, op welk vlak dan ook, jezelf af te vragen: Hoeveel tijd gun ik mezelf?

Ik kwam hier op door het volgende voorbeeld.

In mijn praktijk kreeg ik een klant die één sessie had geboekt en daarna zei: “Ik kijk eerst wel wat dit met mij doet.” voordat ze eventueel verder wou.  Later kreeg ik in de mail: “Het was een fijne sessie, maar er is niks veranderd, dus ik hou het hierbij.” 

Het punt is echter dat je nooit grote of blijvende veranderingen kan brengen met 1 sessie. Een sessie kan heel fijn zijn, ontspannend of verhelderend. Het kan ook zorgen voor een verandering of dat je iets loslaat. Er kunnen mooie shifts plaatsvinden. Maar wat verwacht je, niet van mij (of een andere therapeut/ coach/ oid.), maar van jezelf met één sessie? Hoe hoog let jij de lat, voor jezelf?

Als je naar de psycholoog gaat, is je probleem dan opgelost na 1 sessie? Als je naar de diëtiste gaat en ze geeft je een plan en je doet dat 1 dag of 1 week, ben je dan gelijk 5 kilo kwijt? Als je 1 keer naar de fysiotherapeut gaat en hij masseert iets los, kraakt iets goed en je doet er daarna niks meer mee, niet de oefeningen en niet terug komen, is het dan blijvend voorbij?

Het antwoord is natuurlijk: nee. En zo werkt het met bijna alles. Het is belangrijk om te beseffen. Hoeveel tijd gun jij jezelf voor de transformatie die jij wil? 

Dat doe ik met jou in de sessies, een traject, ceremonie of een online cursus. Maar juist ook thuis. Maak tijd, geef jezelf de ruimte. Gun jezelf dat.  Ga voelen, ga ervaren. Daar zit de verandering. 

Wees lief voor jezelf. Als je de lat zo hoog legt, dat je van één sessie gelijk een werelds verschil verwacht, wat voor teleurstelling komt daarna? En, niet onbelangrijk, hoeveel verantwoordelijkheid neem jij over je eigen leven?

Als je ergens heen gaat, en verwacht dat als je de deur uit loopt, jouw problemen over zijn, wat voor werk heb je dan zelf gedaan? Een ander kan jouw problemen niet oplossen. Een ander kan geen verandering brengen in jouw leven. Dat moet je zelf doen! En ja, er zijn tig mensen die jou heel goed kunnen helpen en ondersteunen en die jouw handvatten kunnen geven.

Maar jij hebt zelf de regie over je eigen leven. Jij bent degene die veranderingen mag maken. En daar mag je jezelf de tijd voor gunnen. Met liefde en zachtheid naar jezelf kijken. En om hulp vragen. Ook dat is zelfliefde en verantwoording nemen.

Ik hoop dat ik je met deze blog inspireer. Dat ik niet te hard voor je ben. Hoewel de vraag is of dat af en toe erg is? Maar hé, dat is weer een onderwerp voor een andere blog. 

Ik ben erg benieuwd hoe jij dit leest. Gun jij jezelf de tijd? Neem jij de verantwoordelijkheid voor je eigen persoonlijke groei? Laat het me weten.

.

Dit vind je misschien ook leuk...